National Geographic разкри „Душата на океана” и в Бургас

Изложбата бе тържествено открита с голям детски празник в мол Галерия Бургас

При огромен интерес в мол Галерия Бургас на 9 юли 2013г. се състоя дългоочакваното откриване на пътуващата изложба „Душата на океана” на National Geographic. Експозицията пресъздава вълнуващата и красива вселена на подводния свят, благодарение на специални инсталации - морски тунели, в които са подредени 50 фотоса и мултимедии с красиви гледки от необятните океански дълбини. Автор на всичките снимки е подводният фотограф и водолаз Брайън Скери. До края на август гражданите и гостите на Бургас ще могат да открият прелестите и тайните на Световния океан в атриума на търговско – развлекателния комплекс.

Сред официалните гости на събитието бяха Рейчъл Лав - вицепрезидент на National Geographic Socicety, Синтия Думбиа- специалист на National Geographic Socicety и ръководител на пътуващата изложба, Николай Караджов - Директор Издания Санома Блясък - издател на National Geographic България, кметът на Бургас Димитър Николов, Алан Ицкович – председател на надзорния съвет на GTC, Дани Беркович - изпълнителен директор на „GTC България“, посланикът на Израел у нас Н.Пр.Шаул Камиса Раз и други. Преди тържественото прерязване на лентата към входа на изложбата секретарят по здравеопазване, образование и наука на Президента на Република България Анна Мари Виламовска прочете поздравителен адрес от името на Росен Плевнелиев към организаторите на събитието.

На кратък брифинг, предшестващ отриването, Синтия Думбия уточни, че изданието е решило да направи изложбата в мол Галерия Бургас, за да могат фотографиите да бъдат видени от най –широк кръг жители и гости на града. Експозицията е първата от 5-те пътуващи изложби на най-голямата международна неправителствена институция за наука и образование National Geographic. Изложението е част от глобалната кампания на трансевропейско ниво на National Geographic-Вашингтон, САЩ за опазване на водните ресурси и природата в света и неговата премиера бе в Стара Загора, България, домакинствана от мол Галерия Стара Загора. Експозицията предстои да бъде показана в още четири европейски страни.

От септември 2013 г. до февруари 2015 г. в най-големия търговско – развлекателен център в региона ще гостуват и останалите 4 пътуващи изложби от поредицата на National Geographic, съобщи Дани Беркович. Правата за всички тях са закупени от компанията. Следващата експозиция ще се казва „50-те най – добри снимки на NG”, избрани от главния редактор на списанието Крис Джоунс. GTC Bulgaria съвместно със списание National Geographic Kids ще стартира дългосрочна образователна програма, насочена към децата на Бургас.

Откриването на изложбата е в подкрепа на кандидатурата на Бургас за културна столица на Европа през 2019г., посочи кметът на града Димитър Николов. Ако това стане, се очаква чувствително увеличаване на туристическия поток в региона, както личи от статистиката за всички градове, които до момента са получавали този приз. Градоначалникът уточни, че с домакинството си мол Галерия Бургас съвместно с Общината дават добър пример за обща грижа и социално отговорно партньорство в името на големите каузи на човечеството.

За да обвърже и най-малките си приятели със зелената идея, търговско – развлекателният център организира конкурс за детска рисунка \"Остави своя отпечатък\", в който децата трябваше да нарисуват своята представа за по-добрия утрешен ден и опазването на природата. Над 1300 млади творци се включиха в образователната инициатива, като авторите на рисунките, събрали най-много гласове от онлайн оценяването, бяха наградени на тържествена церемония лично от официалните гости на откриването на \"Душата на океана\". Водещ на хепънинга, прераснал във вълнуващ детски празник, бе известният водолаз Михаил Заимов, прочут с колоритните си снимки от морското дъно. От всичките нарисувани картини на малчуганите е оформена обща визуална инсталация, която е монтирана в атриума на мол Галерия Бургас. Паралелно с това комплексът е домакин и на още три съпътстващи експозиции с морска тематика. Това са фотографии на Центъра за подводна археология от Китен, на българското дружество за защита на птиците и на Мишо Заимов.

GTC България

  • Софарма Бизнес Тауърс
    ул. "Лъчезар Станчев" 5, сграда Б, етаж 7, 1756 София, България
  • Телефон: +359 (2) 962 75 34/44
    Факс: +359 (2) 962 75 63

© 2016 Globe Trade Centre

made by SP Vision Ltd.